Activități de prevenire a traficului de persoane

• Suntem parteneri cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara în derularea de campanii de prevenire a traficului de persoane în vestul țării. 

• Voluntarii nostri Simona Loga, psihoterapeut și Flavius Ilioni, asistent social lucrează din 2013 în domeniul prevenirii taficului de persoane dar și în asistența directă a victimelor traficului de persoane din România. 

• Evenimentele de prevenire realizate în colaborare cu ANITP Timișoara  sunt realizate într-o formulă non-formală, atractivă pentru tinerii și cât mai interesante pentru ca mesajul de prevenire a traficului de persoane să ajungă la grupul țintă: tineri din mediul rural, pesoane cu dizabilități, tineri aflați în plasament, migranti si refugiati, etc. 

• LOGS – Grup de Initiative Sociale este membru al platforme www.traficdepersoane.ro alaturi de 15 dintre cele mai active organizații care luptă împotriva traficului de persoane din Romania. Platforma are ca scop să ofere tuturor celor care vor să contribuie la combaterea acestui fenomen un instrument de lucru participativ și axat pe rezultate. Initiativa este sub coordonarea Asociatiei Eliberare si cu suportul Ambasadelor UK si SAU in Romania. 

Proiectul EIP – Educăm, Împuternicim, Prevenim raspunde provocarii cresterii numarului de victime ale traficului de persoane minore din vestul Romaniei. Afla mai multe aici. 

pREVENȚIA TRAFICULUI DE PERSOANE ÎN VREMEA PANDEMIEI

Campania "prieteni pe bune, nu pe net!"
18 octombrie 2020

Suntem parteneri cu Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timisoara in campania care urmareste cresterea capacitatii de autoaparare a minorilor in fata fenomenului de pornografie infantila si recentrarea atentiei catre activitati in aer liber cu prieteni reali, sub supravegherea parintilor.

Astfel pentru marcarea Zilei Europeana de Lupta impotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timisoara in parteneriat cu Asociatia LOGS – Grup de Initiative Sociale demareaza campania de prevenire in mediul online “Prieteni pe bune, nu pe net!”. 

In cadrul campaniei au fost realizate un spot video scurt si un afis pe tema racolarii minorilor prin internet, care vor fi diseminate in randul elevilor din clase primare, a minorilor cu nevoi speciale sau din centre de plasament si in randul parintilor. Logs – Grup de Initiative Sociale a realizat in parteneriat cu ANITP – Centrul Regional Timisoara, regia, filamrea si productia clipului video si graficii de campanie, cu participarea a 3 copii din cadrul KIDS CLUB GIARMATA. 

Mesajul campaniei va fi diseminat si online pe diferite platforme educationale, pagini de socializare si pagini de internet a organizatiilor partenere.

De asemenea vor fi realizate activitati de informare online in randul minorilor, in perioada 12-18 octombrie si sesiuni de instruire online in randul profesorilor, consilierilor scolari si personalului DGASPC, in perioada 15 -29 Octombrie 2020.

Potrivit datelor statistice, 83,2% din victimele traficului de persoane identificate în anul 2019 erau de sex feminin, iar 46,8% erau minore. În ceea ce priveşte modul de exploatare, în cursul aceluiaşi an, 74,2% au fost exploatate sexual, 16,5% prin muncă, 2,9% au fost exploatate prin obligarea la cerşetorie, iar 0,4% au fost obligate la comiterea de furturi. Desemnarea datei de 18 octombrie ca Zi Europeana de lupta impotriva traficului de persoane este un pas important intreprins de catre Comisia Europeana in anul 2007 pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane, urmarindu-se cresterea gradului de constientizarea populatiei asupra acestui fenomen.

 

Campania de informare a românilor care pleacă la muncă în străinătate - www.munca.info

LOGS – Grup de Initiative Sociale sustine Asociația eLiberare in derularea proiectului ”Rămâi în siguranță! O campanie de prevenire a exploatării prin muncă, în contextul pandemiei generate de COVID 19”. 

In cadrul proiectului a avut loc un eveniment online, în direct pe data de 14 septembrie 2020. În cadrul evenimentului au luat cuvântul Excelența Sa Dl. Ambasador Andrew Noble, British Embassy Bucharest, Excelența Sa Dl.Amasador Adrian Zuckerman, U.S. Embassy Bucharest, dl. Dragoș Pîslaru, Europarlamentar, reprezentanți ai Ministerului Muncii și ai organizațiilor partenere în proiect. Dl Flavius Ilioni Loga, coordonator LOGS – Grup de Initiative Sociale a avut o prezentare despre implicarea voluntarilor in campanii de preventie a traficului de persoane prin exploatare prin munca. 

Evenimentul a fost moderat de Ioana Sandescu – Bauer, președintele Asociației eLiberare. A fost rezentată campania de informare și conștientizare despre exploatarea prin muncă pe platforma www.munca.info – un punct unic de informare despre prevenirea traficului de persoane pentru exploatarea prin muncă, care conține informații despre drepturile lucrătorilor, măsuri de siguranță, dar și resurse utile. 

Proiectul este derulat de eLiberare în parteneriat cu Romanian Airport Services, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Organizatii care sprijina proiectul sunt: IOM Romania, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, Global Initiative against Transnational Organized Crime, Blocul National Sindical, INCA Romania FairWork, Open Door Foundation, Justice and Care, Adpare, LOGS – Grup de Inițiative Sociale, Bucharest Airports, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, Aeroportul International Timisoara, Aeroportul Internaţional Iaşi, SIBIU International Airport, Bacau Airport, Aeroportul Internațional Craiova, Aeroport Transilvania Tg Mures, Aeroportul Oradea, Aeroportul International Satu Mare, Aeroportul International Maramures si Aeroportul Stefan cel Mare Suceava

Campania "încredere în tine+alegeri bune=libertate" fEBRUARIE 2020

Formarea pe tema abilităților de luare decizii și relații sociale pentru tinere minore aflate în risc de exploatare sexuala prin metoda LOVER BOY urmărește să ofere informații, cunoștințe și abilități tinerelor aflate în centre de plasament din România, pentru a-și îmbunătății abilitățile și oportunitățile de a face alegeri corecte și a se proteja de posibili traficanți, în special prin metoda de racolare LOVER BOY. 

În 2019 majoritatea victimelor traficului de persoane referite către Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul regional Timișoara au fost supuse exploatării sexuale și provin din familii dezorganizate, cu părinți plecați în străinătate sau provenite din centre de plasament. 

Lipsa unui suport real din partea familiei a determinat aceste tinere să nu aibă încredere în propria persoană, să nu reușească să ia decizii corecte și astfel să cadă în capcana racolatorilor. 

Campania „Încredere în tine + Alegeri Bune = Libertate” derulată în perioada Februarie – Octombrie 2020 de către Agenția Națională Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara în cooperare cu LOGS – Grup de Inițiative Sociale curpinde: 

1. Campanie Media: Grafica Afis A3 printat, elemente grafice pentru social media și 1 film de scurt metraj. 

2. Evenimente de prevenție și informare privind traficul de persoane în centre de plasamament din Arad, Timiș și Caraș Severin. 

3. Un curs de formare de 6 ore pentru dezvoltarea abilităților de luare decizii si relații sociale.

CUPA JUSTITIEI - CAMPIONAT DE FOTBAL ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE 2016 - 2019

Campionatul de fotbal Cupa Justiției a luat ființă în anul 2016 la inițiativa voluntarului Jason Durst, originar din Canada și Flavius Ilioni Loga, asistent social cu suportul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara și a Fundației Missiolink International din Timișoara.  

Cupa Justiției I – 11 Iunie 2016, la Liceul Teoretic Iris din Timișoara

Cupa Justiției II – 09 Iunie 2017, la Liceul Teoretic Iris din Timișoara

Cupa Justiției III – 23 Mai 2018, la Colegiul Tehnic Valeriu Braniște din Lugoj

Cupa Justiției IV – 18 Octombrie 2019,  la Colegiul Tehnic Valeriu Braniște din Lugoj

Evenimentul reunește în numele pasiunii pentru fotbal, tineri din mediul rural sau urban care prin intermediul sportului ajung să cunoască mai multe despre fenomenul traficului de persoane din România. Informarea are loc prin metode non-formale (concursuri individuale și de grup), distribuire de pliante informative și prelegeri introductive.  

Campionatul de Fotbal Cupa Justitie are următoarele obiective:

1. Înbunătățirea cunoștințelor despre traficul de persoane din România a tinerilor participați

2. Creșterea numărului de tineri care practică sporturi 

3. Întărirea rețelelor locale de prevenire a traficului de persoane

4. Implicarea voluntarilor în activități de responsabilizare socială. 

Datorită reglementarilor autorităților locale în contextul pandemiei de coronavirus, ediția V a Cupei Justiței va fi amanată pentru anul 2021.