ASAP

Proiect: “ASAP – Accesarea de servicii, diseminarea de abordări și practici inovative în domeniul migrației”

Partener 1 Romania: LOGS
Partener 2 Romania: Universitatea de Vest Timișoara

Beneficiar: COSPE Italia
Programul: AMIF – Asylum, Migration, Integration Fund – European Comission

Durata: 30 luni (Ianuarie 2022 – Iulie 2024)
Locație: România, Italia, Spania, Grecia, Austria și Croația

Buget total: 760.888,46 EUR
Buget LOGS: 38.636,52 EUR

Lectie pentru elevi Cine sunt migranții și refugiații de lângă noi?

Proiect: “ASAP – Accesarea de servicii, diseminarea de abordări și practici inovative în domeniul migrației” propune instruirea a cel puțin 50 de profesori din județul Timiș pentru susținerea unei lecții despre migranții și refugiații din România, cum combatem discriminarea și cum putem ajuta, la cel puțin 300 de elevi din județ, în perioada Mai – Noiembrie 2023. 

Dacă ești profesor la o clasă gimnazială sau liceu, înscrie-te în program pentru acces la reusrse suplimentare, contact direct și asistență aici: https://forms.gle/JPZthnE7gbBuLKrx6 

Descarcă gratuit Planul de lecție „Cine sunt migranții și refugiații de lângă noi” și folosește-l la școala unde predai. 

Dacă ai diseminat deja lecția folosind ghidul, completează formularul de evaluare de aici pentru a primi diploma de participare:

https://forms.gle/wKxGgaF5ErspQYsB6 

Cum aducem comunitatea locală alături de refugiați și migranți?

Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale a organizat la Buzias, jud Timis, în perioada 16 – 17 Martie 2023, un curs de formare gratuit cu o durata de 8 ore pe tema integrării refugiaților din Ucraina și migranți non-europeni, în România.

Cursul de formare a avut ca și grup tinta 22 de profesionisti din domeniul ONG sau voluntari care activează în domeniul asistenței refugiaților din România și a avut următoarele tematici:

– Nevoi și provocări ale refugiaților și migranților din România

– Interculturalitate versus multiculturalitate

– Interacțiuni pozitive: cum construim punți interculturale între comunitatea locală și refugiații și migranții.

– Puterea narațiunii pozitive și vizibilitate

Mai multe informații despre curs aici: Invitație Curs 16 – 17 Martie 2023

 

Scopurile proiectului

Pentru 30 luni, 10 organizații europene își propun să îmbunătățească calitatea informațiilor și accesul la serviciile publice pentru imigranții non-europeni din Europa. Vor fi identificate obstacolele existente pentru străini și vor fi promovate bune practici care pot fi reproduse la nivel European de către autorități, ONG-uri și grupuri de inițiativă.

Mai multe informații în Comunicatul de Presa din 26.03.2022.

Colaborări cu actori publici și privați

Inițiativa va fi urmată de întâlniri între autoritățile și actori instituționali care asistă migranții în Europa, la nivel local și va oferi propuneri de îmbunătățire a accesului la locuințe, locuri de muncă, sănătate și educație pentru migranți. Mai mult, proiectul va realiza schimburi de experiență, metodologii de training și materiale informative între partenerii proiectului și alte organizații care lucrează cu imigranții.

Parteneriat cu UVT

Colaborarea dintre Universitatea de Vest din Timișoara și LOGS este veche, odată cu primele ediții a Timișoara Refugee Art Festival care au găzduit dezbateri la Universitate. În prezent colaborăm la Centrul de Suport Timișoara pentru Ucraina, unde LOGS coordonează activitatea centrului alături de Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, cu ajutorul a sute de voluntari din Timișoara, o mare parte fiind studenți ai Universității de Vest din Timișoara.