Better Together

Better Together este un program de educație pentru o comunitate #AlăturiDeRefugiați, inițiat și derulat de Grupul de Inițiative LOGS și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul apelului Impuls în Comunitate.

Scopul programului este de a crea contexte educaționale și culturale pentru promovarea solidarității cu persoanele refugiate și a incluziunii acestora. Concret, programul își propune să crească vizibilitatea și înțelegerea crizei refugiaților printr-o serie de ateliere nonformale destinate publicului larg. Aceluiași obiectiv îi răspunde și realizarea unui kit educațional pentru cadrele didactice și personalul specializat din școli, care vor forma o rețea sprijinită de specialiști internaționali în domeniul migrației forțate.

Un alt obiectiv al programului este facilitarea schimburilor culturale dintre artiști, refugiați și comunitate atât prin organizarea unor șezători urbane tematice, cât și prin derularea celei de-a șasea ediții a Timisoara Refugee Art Festival sub egida solidarității.

Timisoara Refugee Art Festival, 17-20 iunie 2022 Ediția cu numărul șase a Timișoara Refugee Art Festival, care a avut loc între 17-20 iunie 2022, a reunit peste 600 de refugiați, membri ai comunității timișorene și internaționale.

Aceștia s-au putut bucura de tradiționalul picnic intercultural, cu mâncare ucraineană și siriană, de expoziția Ukraïna.pic, reunind afișele ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric (curatori: Alin-Adnan Vasile, Florin Arhire, Daniel Gagiu); de o nouă instalație artistică a Reginei Damian – „Bullets and Love”; de un concert cu Beck Corlan, Vanessa din Odessa & Friends, de proiecția filmului „Această ploaie nu se va opri niciodată” de Alina Gorlova, de piesa de teatru „Animal Crossing” a Teatrului Basca, de ateliere și spectacol cu Școala de circ, de ateliere de colaj (MV Sci-art Center), de benzi desenate (Institutul Francez) și de autoreprezentare culturală (Asociația Culturală Diogene).

 

Kit educațional și comunitate de profesori

Alături de partenerii noștri de la Karuna (Germania) și Pozitive Dialogue (Turcia), specializați în lucrul cu refugiații și alte categorii vulnerabile, concepem un kit de metode și materiale educaționale, bazate pe principiile educației nonformale, pe care cadrele didactice și personalul specializat să le poată folosi la clasă și în alte contexte de învățare.

De asemenea, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș și cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, dorim să creăm o comunitate de profesori, învățători și consilieri școlari care să-i sensibilizeze pe elevi cu privire la migrația forțată, cu ajutorul metodelor educaționale și ale trainingului specializat oferit de noi și partenerii noștri.

Ateliere nonformale

Pentru a crește gradul de informare al timișorenilor de toate vârstele privind fenomenul migrației forțate, vom realiza opt activități educaționale nonformale. Subiectele centrale ale acestora vor avea la bază întrebările: Cine sunt refugiații? De unde vin ei? Care sunt nevoile lor? Care sunt poveștile refugiaților de lângă noi?

Șezători urbane

Conceptul șezătorilor ni se pare ideal pentru a aduce împreună comunitățile de refugiați și localnici și a crea astfel contexte de schimb intercultural, în jurul unor teme precum mâncarea, arta, meșteșugurile și tradițiile.

Ne veți găsi la câteva dintre festivalurile din oraș care încurajează multiculturalitatea și promovează un climat relațional bazat pe empatie și solidaritate.