Contrar ideii că refugiații ucraineni primesc mai mult ajutor decât românii sau sunt ajutați prea mult sau cu sume foarte mari de bani, realitatea este că sprijinul financiar acordat de statul român este strict reglementat și nu depășește nivelul necesar pentru a acoperi cheltuielile de bază pentru oameni vulnerabili și care au nevoie de refugiu.
Conform informațiilor oficiale furnizate de autorități, refugiații ucraineni primesc, în primele patru luni consecutive de la momentul înscrierii în programul de ajutor guvernamental, un sprijin lunar pentru cheltuielile de cazare în valoare de 2.000 de lei pentru o familie, implicit 750 de lei pentru persoanele singure, plus 600 de lei lunar de persoană pentru cheltuielile de hrană.
Începând cu luna a cincea și până la finalul anului 2024, cheltuielile de hrană nu mai sunt acoperite.
Pentru a face comparația corectă, este important să subliniem că acest sprijin este acordat strict pe perioadă determinată și pentru a acoperi necesitățile imediate de cazare și hrană ale refugiaților și doar celor înregisrați în România, care au deja un loc de muncă și au copii înscriși într-un sistem educațional din România. Nu este o sumă excesivă și nu depășește nivelul standard de trai din România. Mai mult, de multe ori ajutorul din partea statului a întarziat și a cauzat pierderea locuințelor sau lipsa unui ajutor predictibil.
Copiii ucraineni nu primesc alocație sau alte ajutoare sociale, destinate cetățenilor români. Prin urmare, informațiile furnizate de surse oficiale demontează mitul că refugiații ucraineni primesc un ajutor financiar exagerat în comparație cu românii.