traf - iThemigrant

Festivalul TRAF – ItheMigrant 2020 este o reprezentare artistică a mai multor genuri de arta, si aduce o interdisciplinaritate in sectorul social prin folosirea artei ca si metoda de dialog in domeniul integrarii refugiatilor si migrantilor in Romania, un subiect contemporan, de noutate si original. 

In contextul international in care, la sfârșitul anului 2018, existau  peste 70 de milioane de persoane strămutate în mod forțat în întreaga lume ca urmare a persecuției, conflictelor, violenței sau încălcării drepturilor omului, conform raportului “Global Trends – Forced Displacement 2018” redactat de Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), problematica migratiei fortate este un fenomen de actualitate si interes pentru intreg mapamondul. 

În 2019, conform Inspectoratului General pentru Imigrari în România erau înregistrați un număr total de 3880 de persoane cu un statut de protecție, din care 1550 aveau statut de refugiat iar 2330 de persoane beneficiau de statut de protecție. Principalele trei țari de origine a acestora sunt Siria (2090 persoane), Irak (881 persoane) și Afganistan ( 148) persoane. La finalul lui 2018 in Romania traiau 69182 ce migranti Non EU, din care 15.800 aflandu-se la studii, 24.502 sunt membri de familie iar 12.298 au un drept de sedere permanenta. In jud. Timis existau 4337 de cetateni resortisanti ai tarilor terte. Pe de alta parte Romania devine tara de destinatie pentru migranti NON EU in scop de munca, Guvernul Romaniei aproband  un contingent de 30.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2020. 

Prezenta persoanelor care primesc o forma de protecţie in Romania dar si a migrantilor NON Europeni, pe de-o parte dar si amplificarea fenomenului de discriminare fata de straini (Episodul Ditrau – jud. Harghita), direct dar si in mediul online si amplificarea discursului extremist, solicita o interventie complexa în încercarea de a construi poduri intre migrantii si comunitatea gazda (Romania).  

Arta reprezinta o astfel de constructie iar Timisoara Refugee Art Festival va da ocazia publicului participant de a-si manifesta sustinerea si solidaritatea fata de persoanele care isi parasesc locul de origine in cautarea sigurantei.  Primele editii Timisoara Refugee Art Festival (TRAF), din Mai 2017, Mai 2018 si Iunie 2020 s-au bucurat de un interes major din partea publicului timisorean, cu o participare directa a peste 1000 de persoane in cei trei ani, a comunitatii artistice, a mediului ONG precum si a presei locale si nationale, fapt care ofera incredere ca acest demers este unul necesar si util in promovarea unui discurs tolerant si incluziv. 

Timisoara Refugee Art Festival s-a nascut in Mai 2017 in Timisoara, in cadrul proiectului internaţional NICER, implementat în Timişoara de Asociatia AIDRom in parteneriat cu Institutul Intercultural Timisoara si finantat de Comisia Europeana prin Fondul Azil, Migratie si Integrare. Proiectul a implementat, ca instrument de incluziune sociala, o abordare artistica prin care 15 tineri refugiati stabiliti in Timisoara cu varste cuprinse intre 9 şi 26 de ani impreuna cu 15 tineri non-refugiati din aceeasi categorie de varsta, au conceput un plan de actiune comuna pentru desfasurarea pentru o perioada de 3 luni, de ateliere saptamanale de teatru forum, film, muzica, pictura si instalatii. Creatiile realizate de catre tinerii artisti amatori, sub indrumarea unor profesionisti in domeniu au fost apoi livrate unui public de peste 150 de spectatori, pe data de 13 Mai 2017 in cadrul primei editii a Timisoara Refugee Art Festival. Festivalul a presupus de asemenea proiectia unei selectii internationale de scurt-metraje cu tematica migratiei, pentru copii, adolescenti si public larg, audienta numarand peste 70 de spectatori. Totodata in parteneriat cu Universitatea de Vest Timisoara si Agentia ONU pentru refugiati din Romania (UNHCR), a fost organizata o dezbatare academica cu tema „Alaturi de refugiati” la care au participat peste 50 de studenti si profesori din Timisoara. 

In 2018 si 2019, Timișoara Refugee Art Festival a insemnat o dezbatere academică pe tema „Alături de refugiați”, ateliere pentru jurnaliști, ateliere despre știri false si discriminare, expoziție de pictură si arta contemporana, ateliere de circ pentru copii, picnic intercultural, proiecții de filme, expozitie poezi, atelier de socio-drama, teatru lectură, teatru forum și nu în ultimul rând concerte de muzica. Editiile II si III a fost organizat cu finantare din partea Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 si UNHCR România in parteneriat cu Consiliul Judetean Timis, One World Romania, Universitatea de Vest Timișoara, Solidart, AIDRom, Ambasada, Liceul Waldrorf Timisoara si Reciproc Cafe.  

Tema editiei III a Timișoara Refugee Art Festival a fost “Interculturalitate” si a definit abordarea corecta in procesul de integrare a refugiatilor intr-o tara de destinatie, atunci cand ambele culturi (a refugiatilor si a comunitatii gazda) se afla intr-un schimb intercultural, pastrandu-si identitatea proprie dar preluand din caractericile fiecareia. Interculturalitatea se bazeaza pe respect fata de orice culturala, unde nimeni nu este superior, ci egala si prin comunicare gasesc bazele comune, si nu diferente.  Interculturalitatea este opusa asimilarii, segregarii sau marginalizarii. 

In 2020 Timisoara Refugee Art Festival se transforma intr-un festival de arta si dialog social pentru toti migrantii din Romania si devine TRAF – ItheMigrant 2020.

TRAF imbina abordarea artistica, academica, educationala si sociala intr-un festival dedicat înțelegerii și promovării valorilor comune. Credem că e necesar să descoperim ce avem în comun, ce ne leagă și ne definește ca oameni mai degrabă decât să căutăm ceea ce ne desparte. La Timișoara Refugee Art Festival nu dorim să stârnim mila vis-a-vis de refugiați sau migranti și de situația lor. Dimpotrivă, dorim să creăm un mediu în care aceștia să se poată exprima cu demnitate, celebrand schimbul intercultural. 

In plus, Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii in 2021 cu un program bazat pe multiculturalitatea regiunii. Buna conviețuire istorică a mai multor naționalități, culturi și etnii poate face din Timișoara un exemplu de acceptare și integrare a refugiaților, motiv pentru care acest festival isi gaseste justificare suplimentară și sens în contextul timișorean.

Avand in vedere faptul ca prima editie a festivalului, organizată în mai 2017 în cadrul proiectului NICER, a fost selectata ca model de bune practici de catre Directia Generala pentru Educatie, Tineret, Sport si Cultura a Comisiei Europene in documentul „How culture and the arts can promote intercultural dialogue in the context of the migratory and refugee crisis”, (pag. 104 ) accesibil la acest link: https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/4943e7fc-316e-11e7-9412-01aa75ed71a1  ) şi in cadrul proiectului in implementare ”Networking refugees” finantat de Erasmus+, număr de referință 2016-1-AT01-KA204-016670, continuarea acestei initative reprezinta un castig recunoscut la nivel european pentru grupul tinta al proiectului.

 

gALERIE FOTO traf - iTHEMIGRANT 2020

gALERIE FOTO traf 2019

gALERIE FOTO traf 2018

gALERIE FOTO traf 2017