Timișoara Refugee Art Festival

TRAF -Timișoara Refugee Art Festival este primul și singurul festival de acest fel din Europa de Est. În contextul internațional în care peste 89 milioane de persoane din întreaga lume au fost strămutate forțat la sfârșitul anului 2021, ca urmare a persecuției, conflictelor, violenței sau încălcării drepturilor omului, Grupul de Inițiative Sociale LOGS abordează subiectul integrării refugiaților și migranților din România în mod interdisciplinar. Considerăm că arta este un liant al societății care are puterea de a transgresa barierele limbajului și de a realiza o adevărată comuniune.

 
 

TRAF 2022

Ediția cu numărul șase, care a avut loc între 17-20 iunie 2022, a făcut parte dintr-un program mai larg de educație pentru comunitate, sub egida „Better Together”, derulat de LOGS și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Cei peste 600 de refugiați, membri ai comunității timișorene și internaționale care au participat la TRAF s-au putut bucura de tradiționalul picnic intercultural, cu mâncare ucraineană și siriană, de expoziția Ukraïna.pic, reunind afișele ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric (curatori: Alin-Adnan Vasile, Florin Arhire, Daniel Gagiu); de o nouă instalație artistică a Reginei Damian – „Bullets and Love”; de un concert cu Beck Corlan, Vanessa din Odessa & Friends, de proiecția filmului „Această ploaie nu se va opri niciodată” de Alina Gorlova, de piesa de teatru „Animal Crossing” a Teatrului Basca, de ateliere și spectacol cu Școala de circ, de ateliere de colaj (MV Sci-art Center), de benzi desenate (Institutul Francez) și de autoreprezentare culturală (Asociația Culturală Diogene).

Aftermovie-ul festivalului este disponibil aici

TRAF în contextul Capitalei Europene a Culturii

TRAF îmbină abordarea artistică, academică, educațională și socială într-un festival dedicat înțelegerii și promovării valorilor comune. Credem că e necesar să descoperim ce avem în comun, ce ne leagă și ne definește ca oameni mai degrabă decât să căutăm ceea ce ne desparte. La Timișoara Refugee Art Festival nu dorim să stârnim mila vis-a-vis de refugiați sau migranți și de situația lor. Dimpotrivă, dorim să creăm un mediu în care aceștia să se poată exprima cu demnitate, celebrând schimbul intercultural. În plus, Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023 cu un program bazat pe multiculturalitatea regiunii. Buna conviețuire istorică a mai multor naționalități, culturi și etnii poate face din Timișoara un exemplu de acceptare și integrare a refugiaților, motiv pentru care acest festival își găsește o justificare suplimentară și sens în contextul timișorean.