Timișoara Refugee Art Festival Ediția7

20 – 24 Iunie 2023

De 7 ani vorbim în Timișoara despre refugiați și migranții din România! Aducem comunitățile de refugiați, migranți și localnici împreună în Timișoara 2023 – Capitala Europeană a Culturii.

Descarcă de aici Programul TRAF 2023 în PDF. 

Ziua I: Marți 20 Iunie 2023 – Ziua Mondială a Refugiaților

Ora 11:00 Masa Rotundă – 20 Iunie Ziua Mondială a refugiaților Locatie: Casa LOGS – Str. Aries Nr. 16 / https://goo.gl/maps/oN2Ry2j1LSRmacLv6 Marcăm Ziua Mondială a Refugiaților la Casa LOGS – locul unde mii de refugiați au fost ajutați prin procesul de integrare în Timișoara. Autoritati, societatea civila, voluntari și refugiați venim impreuna pentru a fi o voce de solidaritate pentru refugiați. Participare doar pe baza de invitație.

Ora 15:00 Atelier intercultural pentru 30 de copii refugiați și copii români cu varsta între 7-12 ani Locatie: Casa LOGS – Str. Aries Nr. 16 / https://goo.gl/maps/oN2Ry2j1LSRmacLv6 Ne descoperim împreună copii refugiați, migranți și localnici prin jocuri de cunoaștere și ateliere de artă alături de Elena Busuioc, mediatoare interculturală la Casa LOGS. Înregistrare aici: https://forms.gle/rcjJhEgBHRv21Ad9A

Ora 18:00 Vernisaj Instalație de arta “Under the Melting Sky” cu artista Regina Damian Locatie: Piața Unirii Timișoara /https://goo.gl/maps/caz12xEwqX64uTju7 Instalatia de arta contemporană realizata de artistul local, Regina Damian simbolizează migrația oamenilor pe globul pământesc, folosind ceara, forțată de metamorfozarea adusă de foc care creează căile migranților prin comunități unde aceștia sunt sau nu primiți.

Ziua II: Miercuri 21 Iunie 2023

Ora 15:00 Footbal Together – campionat de fotbal pentru persoane peste 16 ani, refugiati, migranți și localnici din Timișoara. Locatie: Player Sport – Strada Arinului, Dumbrăvița / https://goo.gl/maps/7B1NdtxDgTUTqVY76 Alergăm și jucăm împreună, ne cunoaștem prin fotbal. Alături de David Lungu, project manager la Casa LOGS. Meciurile încep la 15:30 cate 10 min/ repriza.  In total 8 echipe (5 +1). Înregistrare aici: https://forms.gle/1VGvNzmLXMRGsUsL6

Ziua III: Joi 22 Iunie 2023

Ora: 18:00 Vernisaj instalație de arta “Copacul Bunătății” cu artista Elena Busuioc Locatie: Parcul Central Anton von Scudier Timisoara / https://goo.gl/maps/xXSfZL8cmErjgomr8 O instalație de arta în jurul unui copac din Parcul Central din Timișoara, realizata de refugiați adulți și copii din Ucraina, va lumina Timișoara în 2023, prin instalații solare autonome, o banca pentru citit și cuvinte și acte de bunătate scrise de oameni pe bucăți de pânză.

Ora 20:00 Flash Mob & Pian “With Ukraine. With Refugees” Locatie: Piața Unirii Timișoara /  https://goo.gl/maps/caz12xEwqX64uTju7 Refugiatii din Timișoara sunt parte din orașul capitala culturala. Un manifest de multumire si sustinere va fi oferit trecătorilor prin P-ta Libertatii alături de un minirecital de pian oferit de o profesoara de muzica, din Ucraina.

Ziua IV: Vineri 23 Iunie 2023

Ora 9:00 Tură de alergare Pentru Refugiați (cu donatii) prin pădurea de la Dumbravita Locatie: Gradina Zoologica Timisoara / https://goo.gl/maps/298GGNRG8VdWTFkq7 Ne aratam suportul și solidaritatea pentru refugiații din Timișoara printr-o tură de alergare de 3 km prin pădurea de la Dumbravita, la marginea Timișoarei. Cu o donație de minim 10 Ron strangem fonduri pentru 15 pachete de alimente pentru familii vulnerabile din Timișoara. Te misti cu noi si faci o fapta buna pentru o familie obligata sa lase tot în urma. Înregistrare aici: https://forms.gle/MD5bMZLeaLBeWpta8

Ora 18:00 Proiecție film documentar THE MIND GAME (2023, Olanda, 61 min 45 sec) regizat de Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort, & Els van Driel Locatie: Cinema Victoria Timișoara / https://goo.gl/maps/GeGas3sXt7w59mCPA Când avea doar 14 ani, Sajid Khan Nasiri a fugit singur din Afganistan. După o călătorie de doi ani plină de pericole și greutăți – pe care le-a documentat minuțios pe camera telefonului său – ajunge în Belgia pentru a cere azil. Acolo începe o nouă luptă. Filmul continua povestea filmului Shadow Game (2021) proiectat la Timișoara Refugee Art Festival în 2021. Pret bilet: 15 Ron (se achizitioneaza la casieria Cinema Victoria)

Ziua V: Sambata 24 Iunie 2023

Ora 11:00 Picnic Intercultural cu mâncare gătită de refugiații din Timișoara. Editia 7 Locatie: Parcul Carmen Sylva – Timișoara / https://goo.gl/maps/6UkjHvCzSKjXWRxy8 Mancarea ne uneste, ne aduce împreună și ne duce acasă. Alături de refugiați din Timișoara, sarbatorim in aer liber, în mijlocul orașului solidaritatea fata de oamenii care au fost alungați din casele lor de război și persecuție. Într-o zi de weekend, ne bucurăm alături de copii, adulti si seniori prin ateliere de arta, muzica, dans si multa voie buna. Noi ne asigurăm ca avem cea mai buna mancare tu poți sa aduci pentru participanți: fructe și sucuri naturale. Înregistrare aici: https://forms.gle/9d67J2QoS6BJgA1y6

 

TRAF 2022

Ediția cu numărul șase, care a avut loc între 17-20 iunie 2022, a făcut parte dintr-un program mai larg de educație pentru comunitate, sub egida „Better Together”, derulat de LOGS și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Cei peste 600 de refugiați, membri ai comunității timișorene și internaționale care au participat la TRAF s-au putut bucura de tradiționalul picnic intercultural, cu mâncare ucraineană și siriană, de expoziția Ukraïna.pic, reunind afișele ilustratorilor ucraineni din grupul Pictoric (curatori: Alin-Adnan Vasile, Florin Arhire, Daniel Gagiu); de o nouă instalație artistică a Reginei Damian – „Bullets and Love”; de un concert cu Beck Corlan, Vanessa din Odessa & Friends, de proiecția filmului „Această ploaie nu se va opri niciodată” de Alina Gorlova, de piesa de teatru „Animal Crossing” a Teatrului Basca, de ateliere și spectacol cu Școala de circ, de ateliere de colaj (MV Sci-art Center), de benzi desenate (Institutul Francez) și de autoreprezentare culturală (Asociația Culturală Diogene).

Aftermovie-ul festivalului este disponibil aici

TRAF în contextul Capitalei Europene a Culturii

TRAF îmbină abordarea artistică, academică, educațională și socială într-un festival dedicat înțelegerii și promovării valorilor comune. Credem că e necesar să descoperim ce avem în comun, ce ne leagă și ne definește ca oameni mai degrabă decât să căutăm ceea ce ne desparte. La Timișoara Refugee Art Festival nu dorim să stârnim mila vis-a-vis de refugiați sau migranți și de situația lor. Dimpotrivă, dorim să creăm un mediu în care aceștia să se poată exprima cu demnitate, celebrând schimbul intercultural. În plus, Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2023 cu un program bazat pe multiculturalitatea regiunii. Buna conviețuire istorică a mai multor naționalități, culturi și etnii poate face din Timișoara un exemplu de acceptare și integrare a refugiaților, motiv pentru care acest festival își găsește o justificare suplimentară și sens în contextul timișorean.